“Ima ona izreka da netko od šume ne vidi stabla. Mogla bi se ta izreka i prereći, a da opet bude istinita: netko od stabala može ne vidjeti šumu. Ne znam kako stoje stvari u tvome životu. Svejedno, poslušajmo priču”, navodi fra Josip Vlašć u uvodu najnovijeg videa rubrike “Pozitivna minuta”.

Neki su redovnici gradili svoj novi samostan i jedan redovnik je shvatio da je u taj svoj zid ugradio dvije, tri cigle na kriv način. Htio je da se zid sruši da se gradi ponovno, međutim poglavar je rekao da je zid u redu i da se nastavi s radovima.

Radovi su uskoro bili gotovi i redovnici su uselili u svoj novi samostan, a taj redovnik se cijelo vrijeme sramio tog svog zida.

Jednom je došla neka skupina ljudi vidjeti taj samostan i baš taj redovnik im je bio vodič. Dok su prolazili pored tog “njegovog” zida netko je primjetio kako je zid veličanstven. A on je pitao, pa zar ne vidite ove dvije, tri cigle koje su krivo postavljene. Tada je čovjek dodao: Točno, vidim te cigle koje su krivo postavljene, ali vidim više od tisuću drugih koje su postavljene baš onako kako treba. I zato je zid veličanstven. I tada je redovnik shvatio da, zbog prevelike usmjerenosti na te dvije, tri krivo postavljene cigle, ne vidi zid kao cjelinu.

To nam se često događa kada promatramo svoj život i živote drugih ljudi. Valja biti sposoban stvari i osobe vidjeti u cjelini.