SLAVLJA PRVE SVETE PRIČESTI
I KRIZME U NAŠOJ ŽUPI U 2020. GODINI
SE ODGAĐA A OVOGODIŠNJI PRVOPRIČESNICI
I KRIZMANICI ĆE SE PRIDRUŽITI SLJEDEĆOJ GENERACIJI
I PRIMITI SVETE SAKRAMENTE 2021. GODINE

Dragi vjernici, braćo i sestre!
Dok svojim svećeničkim pozivom i službom, odgovornošću i zauzetošću nastojimo što više pomoći u olakšavanju poteškoća, izazvanih širenjem bolesti koron avirusa Covid-19 , pridržavajući se posebnih civilnih i crkvenih odredaba i naputaka koje je na temelju općih državnih propisa, dala naša nadbiskupija splitsko-makarska, gledamo prema Velikom tjednu i prema ranije planiranome, što nam neće biti moguće ostvariti, zato vas pozivamo na ove slijedeće upute:

1. LITURGIJSKA SLAVLJA U VELIKOM TJEDNU
Posebnost Velikoga tjedna, slavlja i njegovi obredi u sadašnjim okolnostima korona virusa također postavljaju određena pitanja o odgovornome oblikovanju tih obreda. O nekima od njih koja se tiču Velikog tjedna i Svetoga trodnevlja upute je donijela Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Te važne upute su slijedeće:
Ta se slavlja mogu slaviti samo u župnim crkvama i samostanima, u kojima žive svećenici ili u kojima se inače redovito slavi Euharistija. Neka župnici svoje vjernike obavijeste kada će biti ta slavlja, kako bi se svi u svojim domovima mogli sjediniti u molitvi.
Kao i za ostala liturgijska slavlja, trebat se organizirati tako da se poštuju odredbe o slavljima bez vjernika, s iznimnom osjetljivošću prema potrebi dezinficiranja predmeta i prostora. Tamo gdje je moguće, neka se po dekanatima ili krajevnim pastoralnim područjima organiziraju izravni prijenosi tih slavlja i obreda na mjesnim i krajevnim radijskim i televizijskim postajama te s pomoću elektroničkih priloga.

1. VELIKI TJEDAN
CVJETNICA – NEDJELJA MUKE GOSPODNJE
Za slavlje Nedjelje Muke Gospodnje (Cvjetnice) vrijede odredbe o slavlju Euharistije samo s dozvoljenim brojem prisutnih vjernika. Strogo se pridržavajući sanitarnih odredaba, mogu se blagosloviti maslinove grančice.
05. 04. 2020. na Cvjetnicu – Nedjelju Muke Gospodnje svetu misu izravno ćemo prenositi iz naše župne crkve sv. Jurja u 10.00 sati preko you tube linka kojeg imate na naslovnoj stranici.

2. VELIKO TRODNEVLJE
Prema općim uputama i prijedlozima Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, u Trodnevlju se treba pridržavati sljedećega:
VELIKI ČETVRTAK MISA VEČERE GOSPODNJE
U slavlju Mise Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, u skladu s inače danim naputkom, izostavlja se obred pranja nogu. Na kraju toga slavlja ispušta se i procesija s Presvetim oltarskim sakramentom, koji će se čuvati u svetohraništu.
Svećenici na župama mogu koncelebrirati u slavlju Mise Večere Gospodnje, a iznimno se svim svećenicima daje dopuštenje da toga dana, na prikladnome mjestu, slave misu bez naroda.
Procesije i ostali izražaji pučke pobožnosti u Velikome tjednu i u Svetome trodnevlju odgađaju se. Ti se obredni oblici mogu eventualno prebaciti na neke druge prikladne dane, kao što su: blagdan Uzvišenja Svetoga križa (14. rujna) ili slavlje Blažene Djevice Marije Žalosne (15. rujna).
09.04.2020. na Veliki Četvrtak, Misu Večere Gospodnje župnik će imati u 18:30 sati bez sudjelovanja vjernika.
VELIKI PETAK – SPOMENDAN MUKE I SMRTI GOSPODINOVE
Na Veliki petak Kongregacija poziva dijecezanske biskupe da se pobrinu da u Sveopću molitvu bude uvršten zaziv u kojemu se moli za bolesne, umrle i tjeskobne. Tako ćemo u našoj Kapeli Blaženog Alojzija Stepinca nakon devetoga zaziva (Za upravitelje država) moliti sljedeći zaziv:

9.b Za pogođene u vrijeme pandemije.
Molimo i za sve one koji pate
od posljedica sadašnje pandemije,
da Bog i Gospodin naš udijeli zdravlje bolesnima,
snagu zdravstvenomu osoblju,
utjehu obiteljima koje pate,
a preminulima puninu otkupljenja.
(Molitva u šutnji. Zatim svećenik)
Svemogući vječni Bože,
jedino utočište u ljudskoj nemoći,
dobrostivo pogledaj na patnju svoje djece,
koja su pritisnuta bolima sadašnje pandemije,
i svojom milošću: ublaži trpljenja bolesnima,
podaj snagu onima koji se za njih brinu,
vječni pokoj udijeli umrlima,
te, dok traje ovo vrijeme nevolja,
molimo te, daj da svi pronađu utjehu u tvome milosrđu.
Po Kristu Gospodinu našemu. O. Amen.
Treba nadalje pripaziti da u obredu klanjanja Svetomu križu nekolicina prisutnih pojedinačno pristupi Križu i na udaljenosti od barem dva metra jedni od drugih i od križa te kleknu ili se naklone. Neka se Križ ne ljubi niti mu se očituje čašćenje dodirivanjem.
Na Veliki petak za sve odrasle vjernike je obavezan poste i nemrs!
10. 04. 2020. Obrede Velikog petka župnik će imati u 18:30 sati bez prisustva vjernika.

VELIKA SUBOTA – VAZMENO BDJENJE
Na Veliku subotu u slavlju Vazmenoga bdjenja na početku se izostavlja paljenje ognja, blagoslov ognja i procesija. Na početku se zapali uskrsna svijeća i pjeva se Hvalospjev (Exsultet). U krsnoj službi samo se obnavljaju krsna obećanja; nema blagoslova krsne vode.
Glede eventualnog blagoslivljanja jela za Uskrs, ovime se ovlašćuje roditelje (oca ili majku), predstojnicu ili predstojnika kuće, da u svojim kućama, nakon zajedničke molitve Očenaš, zazove Božji blagoslov, a župnici i drugi svećenici će nakon Euharistije u crkvi moliti blagoslov za sve. Pritom se također izostavlja škropljenje blagoslovljenom vodom. Dovoljna je molitva i znamenovanje križem.

11.04.2020. na Veliku subotu u 20:00 sati sv. misu Bdjenja župnik će slaviti bez prisustva naroda.

NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODNJEGA – VAZAM
I danas, i danas možda više nego inače, vrijedi poziv Svete Crkve na blagdan Uskrsnuća Gospodinova – ovo je dan, koji učini Gospod, radujmo se i veselimo se u njemu! Jer Uskrsnuće Gospodina našega Isusa Krista ima nešto što zaslađuje svaku gorčinu, što liječi svaku bol, što briše svaku suzu, što nadoknađuje svaki gubitak. (Bl. Alojzije Stepinac)
12.04.2020. na Uskrs svetu misu izravno ćemo prenositi iz župne crkve sv. Jurja u 11.00 sati

USKRSNA ISPOVIJED
Posebno se u ispovijedi ostvaruje socijalni kontakt, samim tim se stvara i opasnost prijenosa virusa, pa je, kako je odredbom HBK i naše Nadbiskupije određeno, potrebno odgoditi ispovijed, osim u smrtnoj pogibelji.
SLAVLJA KRŠTENJE
U nastalim okolnostima radi korona virusa sva najavljena krštenja u našoj Župi mogu se obaviti u župnoj crkvi samo uz sudjelovanje samo roditelja i kumova. Preporučamo svim roditeljima radi zaštite života da u ovim okolnostima odgode krštenje svoga djeteta.
SLAVLJA PRVE SVETE PRIČESTI I KRIZME
Premda su već najavljena slavlja Prve svete pričesti u u našoj Župi i premda je određen datum sakramenta Svete potvrde, u nastalim okolnostima ih nije moguće organizirati te vas ovime obavještavam da se ta slavlja odgađaju za sljedeću 2021. Godinu.
Vrijeme koje je pred nama i boravak školske djece kod kuće omogućuje roditeljima, djedovima i bakama da poukom vjerskih sadržaja pomognu svojoj djeci i unucima. Time ne samo da im neće biti uskraćeno poznavanje potrebnoga gradiva, nego se ono može produbiti i nadopuniti.
HODOČAŠĆA MLADIH U ZAGREB
Premda je već najavljeno Hodočašće mladih u Zagreb, ono se odgađa zbog novonastale situacije.
Sve naše mlade, nakon objavljivanja odgode slavlja Susreta hrvatske katoličke mladeži, potičemo da i dalje osluškuju što im Krist govori i učine što im On kaže (usp. Iv 2, 5).

POZIV NA MOLITVU
Dragi vjernici, kao župnik zajedno s našim časnim sestrama pozivamo vas da ostanemo sjedinjeni u molitvi i razmatranju Božje Riječi. Na taj način se u ovim teškim prilikama svakidašnjeg života očituje važnost i otajstvo „kućne Crkve“, one jezgre koja živi moguće oblike zajedništva i odgaja za duhovne vrjednote, njegujući čežnju za iskustvom ponovnoga susreta u punini crkvenoga života. Gospodinu smo uvijek, a osobito sada, pozvani pokazati gorljivost našega vapaja i pouzdanja u Njega.
POŠTIVANJE CIVILNIH I CRKVENIH ODREDABA
Budući da zadužena civilna i crkvena tijela, u skladu sa svojim odgovornostima i s novonastalim okolnostima, od vremena do vremena daju nove opće upute i preporuke, ovime se svima nama posvješćuje da se, glede općih uputa, trebamo pridržavati. Te smjernica koje daju mjerodavna državna i crkvena tijela posebno se odnose na sva okupljanja ljudi pa tako i nas vjernika.
Stoga naša Župa unutar tih zadanih mogućnosti, organizira pastoralni život dok zajedno sa svima vama pratimo ova ograničenja. A kršćanska je ljubav uvijek dovoljno maštovita da na temelju vjere pridonese jačanju brižnosti, utjehe i sigurne nade.
Dragi vjernici, braćo i sestre kao župnik zajedno s časnim sestrama molimo da nas sve skupa u ovim teškim trenucima prati Božji blagoslov uz zagovor naše Nebeske Majke Blažene Djevice Marije kraljice i odvijetnice Hrvata.
U molitvenom zajedništvu, preko križa do slave, kroz smrt u život, proslavimo Vazmeno otajstvo muke smrti i uskrsnuća Gospodinova po kojem smo spašeni i otkupljeni!
Svim našim vjernicima i svim ljudima dobre volje sretan i blagoslovljen Uskrs! Vaš župnik!
U Kaštel Sućurcu, 2. travnja 2020. godine, na 15. obljetnicu smrti sv. Ivana Pavla II.

Don Ivan Delić, župnik