Australski kardinal George Pell javnosti se obratio izjavom u utorak, 7. travnja 2020., nakon što je Vrhovni sud Australije objavio jednoglasnu odluku o poništenju njegove presude.

Izjavu kardinala Pella prenio je CathNews, servis Australske biskupske konferencije. Izjavu koja je prevedena za Facebook stranicu Gospa Sinjska prenosimo u cijelosti.

Stalno sam tvrdio da sam nevin, a istodobno sam patio zbog silne nepravde. To je danas dokinuto jednoglasnom odlukom Vrhovnog suda. Rado ću i detaljno pročitati presudu i razloge za odluku. Nemam nikakvih zlih misli prema mom tužitelju, ne želim da moja oslobađajuća presuda unese bol ili gorčinu u nečije osjećaje, jer očito je da je boli i gorčine previše.

Kako god, moje suđenje nije bio ni referendum o Katoličkoj Crkvi niti referendum o tome kako crkvene vlasti u Australiji rješavaju zločine pedofilije unutar Crkve. Poanta je u tomu jesam li ja ili nisam počinio te gnjusne zločine, a nisam. Dugoročno će samo istina izliječiti i jedini temelj za pravdu jest istina, jer pravda i znači istinu za sve.

Osobito zahvaljujem za sve molitve i pisma podrške. Želim posebno zahvaliti svojoj obitelji za njihovu ljubav, potporu i za sve ono kroz što su prošli, mojem malom timu savjetnika, onima koji za govorili u moju obranu i zbog toga patili, svim mojim prijateljima i onima koji su me podržavali, bio u Australiji, bilo izvan nje.

Također, moje iskreno hvala cijelom mojem odvjetničkom timu, za njihovu nepokolebljivu odlučnost da prevlada pravda, da bace svjetlo na proizvedenu tamu i da otkriju istinu.

Na kraju, svjestan sam trenutne zdravstvene krize. Molim za sve one koji su pogođeni i za medicinsko osoblje koje je na prvoj liniji.

Kardinal George Pell