Poštovani i dragi vjernici, braćo i sestre u Kristu Isusu!

Kroz cijelu povijest čovječanstva sve do naših dana odvija se borba između dobra i zla. Nikada u povijesti nije bilo samo dobro, ono koje je stolovalo u životu naroda i pojedinaca. Kako onda tako i danas, u ovo naše bremenito vrijeme, kada smo zabrinuti za sebe i svoje najbliže zbog pandemije Corona virusa.

Iako smo medijski povezani preko you tube kanala naše župe, preko kojeg smo proslavili svečani Isusov ulazak u Jeruzalem tj. Cvjetnicu i preko kojeg ćemo proslaviti i Uskrs, nedostaje nam širina očitovanja vjere jednih s drugima. Fali nam naže župsko zajedništvo. Zato nas sve to usmjerava na dublje razmatranje Vazmenog otajstva u „kućnoj  Crkvi“, u našim obiteljima.

Vjera u uskrsnuće nam omogućuje baš u ovakvim okolnostima otkrivati prisutnost Živoga. To je iskustvo uskrsnoga jutra koje je anđeo objavio ženama: „Što tražite živoga među mrtvima? Nije ovdje! Uskrsnuo je!“ (usp. Lk, 24,5 i 24,23).  Uskrsli je dakle po evanđelistu Luki živ. Tu će Lukinu  misao do kraja provesti sv. Pavao, koji kaže da smo mi zajedničari Krista uskrsloga koji i sada živi.

Stoga uskrsno evanđelje želi da nas zahvati prvi  doživljaj Uskrslog Isusa, posebno s onima s kojima je proveo svoje javno djelovanje i naučavanje kroz zadnje tri godine svoga ovozemaljskog života. Uskrsno evanđelje želi  da posebno na Uskrs osjetimo onu radost koju su osjetili učenici u susretu sa Uskrslim. Zato i mi kao i prva Kristova zajednica ovih svetih dana uskliknimo:  „Doista uskrsnu Gospodin, aleluja! Onim prvim svjedocima bilo je dano, kako nas izvješćuju novozavjetni spisi, uskrslog provjeravati u njegovoj uskrsnoj zbilji, jer je doista isti mučen, umro i pokopan i treći dan je uskrsnuo. No, ni ti prvi svjedoci nisu ga mogli dotaći, jer uskrsnuće ne označuje puki povratak u prijašnje stanje, nego nas vodi u novi preobražaj. Uskrsli nas uvodi u promjenu i u novost života.

Uskrs u svoj svojoj stvarnosti prerasta povijest, prelazi u nad povijest, prelazi u Božje novo vrijeme bitno za sve nas i za cijeli svijet.

Braćo i sestre, dok ovih dana prolazimo kroz svoje muke i životne kušnje, koje nas već nekoliko tjedana pritišću, tješi nas vjera u uskrsnuće Isusa Krista koji je nadvladao svako zlo, pa i samu smrt.   Zahvalni budimo uskrslom Gospodinu i na ovakvim životnim okolnostima. On nakon uskrsnuća pokazuje učenicima svoje rane, kako bi ih izvukao iz malodušnosti i beznađa. To su rane koje su vidljive, koje bole, ali i koje sjaje na licu Crkve, koja je Njegovo otajstveno tijelo. Onima koji nisu vjerovali Isus ne pokazuje nebesku slavu, nego preobražene znakove svoje muke.

Dok slavimo Uskrs, najveću istinu naše vjere, u ovim složenim i teškim trenucima našega života, Gospodin nas poziva da ga nasljedujemo. Stoga, molitvom i bratskom blizinom, pratimo zauzetost onih koji svojim služenjem svjedoče istinsku ljubav prema svakom čovjeku. To su naši dragi liječnici i medicinske sestre, državni dužnosnici, policija, vojska, vatrogasci, civilna zaštita, trgovci i volonteri, te svi ostali koji su pokazali spremnost izložiti svoje živote i zdravlje u obrani od opasnog virusa i razornog potresa u Zagrebu i okolici. Ovih Vazmenih blagdana sve ih uključimo u naše molitve, da izdrže ove životne napore svoga i našeg križnoga puta. Krist nas potiče da činimo sve da se nitko ne osjeti napušten ili ostavljen. Budimo braća i sestre jedni drugima.

U ozračju Uskrsne radosti, i u ovom vremenu iskušenja, ne zaboravimo jedni drugima čestitati Uskrs te uputiti iskrene čestitke i dobre želje.

Nakon drame i šutnje Velikoga petka svakog Uskrsa diljem svijeta  iznova zazvone crkvena zvona i objave nam vijest o pobjedi života nad smrću.

Dragi vjernici, molimo da nas uskrsnuli Gospodin, učvrsti u vjeri i pouzdanju da će i nama Uskrs donijeti pobjedu nad Corona virusom i smrću koju ona sije. On je i sada „zdesna Bogu i da se zauzima za nas“ (usp. Rim 8,35). Osnaženi tom vjerom i mi ćemo, usprkos svim nevoljama, „stajati čvrsto u Gospodinu“ (Fil 4,1). Uskrsnuli Gospodin je nada i naša snaga. On je svjetlo u povijesti ljudskog mraka i tame. On je središte i smisao svega. Uskrsli je i ovih izuzetno teških dana zajedno sa svima nama.

U toj vjeri i nadi vjernicima naše župe i svim ljudima dobre volje, zajedno sa našim časnim sestrama, čestitamo Uskrs i želimo da se što prije susretnemo u hramu Gospodnjem!

SRETAN  I BLAGOSLOVLJEN USKRS!

Don Ivan Delić, župnik

 

DAN SAT NAKANA
PONEDJELJAK

13. travanj

18:30

 

ROKO JERKUNICA
UTORAK

14. travanj

1. UTO. NA ČAST SV. ANTONA

18:30

 

KATA I JOSIP HRGA
SRIJEDA

15. travnja

8:00

 

ŠIMUN, MILA, ANA I MANDE RUŠČIĆ
VELIKI ČETVRTAK

16. travnja

18:30 JOZO, KATE I FRANE MARINOVIĆ
VELIKI PETAK

17. travnja

18:30

 

ANKICA DELIĆ
VELIKA SUBOTA

18. travnja

20:00

 

NA NAKANU
N E D J E LJ A

 

DRUGA VAZMENA

 

19. travnja

8:00

SVETIŠTE

PRO POPULO
9:30

ŽUPNA CRKVA

ANTON I FRANĆESKA SARAJČEV
10:00

ŽUPNA CRKVA

FRANC MIHELIĆ