Dokumentarni film “Operacija Oluja” na međunarodnom filmskom festivalu u SAD-u WorldFest Houston dobio je dvije nagrade – Silver Remi Award. Nagradu za režiju dobio je Nikola Knez, a za scenarij dr. sc. Miroslav Međimorec i dr. Dorothy McClellan, piše na početku priopćenja Hrvatskog filmskog instituta (Croatian Film Institute) iz Sjedinjenih Država koje potpisuje redatelj Nikola Knez poslanom u subotu 1. kolovoza.

“Vojno-redarstvena operacija (VRO) Oluja bila je odlučna bitka hrvatskog obrambeno-oslobodilačkog rata za nezavisnost i cjelovitost hrvatske države, u kojoj su Hrvatska vojska i policija porazile srpskog agresora te s njim i velikosrpsku politiku koju je provodio ratni zločinac Slobodan Milošević. Oluja, koju je Republika Hrvatska pokrenula u mjesecu kolovozu 1995. označena je kao najveća europska kopnena vojna operacija nakon Drugoga svjetskog rata i opravdano je postala krunski dragulj hrvatskog Domovinskog rata.
Ovaj film jasno i snažno dokumentira događaje te izvanredne vojne operacije i dokazuje da Hrvatska, zajedno sa svojom vojskom i generalima, zaslužuje priznanje svjetske zajednice, a moguće i Nobelovu nagradu za mir. Prigodom uspješnog završetka “Operacije Oluja” prvi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman je rekao: Ova pobjeda ne znači samo oslobođenje Domovine, već stvaranje temelja za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku kroz stoljeća u budućnosti”.
U vječni spomen na sve hrvatske branitelje i velika hvala za trud, rad, hrabrost i žrtvu koju su podnijeli za svoju domovinu i omogućili rođenje Hrvatske, slobodne, samostalne i nezavisne države”, zaključuje u priopćenju od subote 1. kolovoza redatelj Nikola Knez u ime Hrvatskog filmskog instituta (Croatian Film Institute) iz Sjedinjenih Država.

HRVATSKI FILMSKI INSTITUT
Redatelj:
Nikola Knez

Scenarist:
dr. sc. Miroslav Međimorec

Producenti filma:
Nikola Knez
dr. sc. Miroslav Međimorec
dr. Dorothy McClellan
Damir Rado