Dragi vjernici, braćo i sestre u novorođenom Sinu Božjemu Isusu Kristu!

 

U božićnoj noći slavimo rođenje Isusa Krista koji je po Mariji došao u ovaj svijet. Upravo zato Mariju nazivamo „nado naša“. Marija je bila kao i svi ostali ljudi, usmjerena na Isusa Krista, jedinu našu nadu. On je novi čovjek, potpun, idealan, bezgrešan. U njemu je Bog započeo ljude iznutra spašavati. On je ušao u svijet na jedan nedokučiv način. Rođen od Djevice. On nam je darovan. Upravo iz tog razloga čovječanstvo treba biti sretno. Zato i čestitamo Božić sa „Sretan Božić“ pružajući jedni drugima ruke.

Nažalost, ovog Božića ne možemo  jedni drugima pružiti ruke ali ćemo moći zaželjeti Sretan i blagoslovljen Božić. Iako smo ovog Božića svi svjedoci kako pandemija korona virusom, tzv. Covid-19, uzima sve više maha te je svaki dan broj zaraženih sve veći, usprkos svemu ne smijemo biti malodušni. Božić je blagdan radosti i veselja. Stoga neka se u našim domovima pjevaju božićne pjesme kada već ne smijemo u crkvama. Neka u našim srcima odzvanja radost jer Djete nam je darovano, rodio se Spasitelj svijeta Krist Gospodin. Zato naše kršćansko poslanje u ovom vremenu iskušenja ne smije biti samo usmjereno na propise i mjere, nego više na naše vjersko poslanje, na božićnu radost, koju nam i u ovim životnim okolnostima donosi novorođeni Sin Božji.

I mi kao svećenici nalazimo se u iskušenju zbog pandemije koja nas je zadesila. Međutim, još više smo svijesni kako je naše poslanje propovijedati Evanđelje Isusa Krista te okupljati vijernike na zajedničke euharistijske susrete te dijeliti svete sakramente. U tom svom poslanju ne smijemo se umoriti niti od toga odustati bez obzira na ograničenja koja smo obavezni provoditi.

Upravo iz tog razloga ćemo i ovog Božića u našoj župi organizirati sve što smo i prije činili, dakako ne očekujući veći broj vjernika, kako je to bilo prije pandemije.

Zato sva naša događanja objavljujemo preko naše web stranice. U koliko bude nužno nastojat ćemo imati i online svete mise.

 

Svete mise na Bdnjak – Polnoćka su najposjećenije. Za sada, svete mise će se  održavati u 20:00 sati – dječja polnoćka i u 21:00 sati za ostale vjernike. S obzirom na ograničenja i zabranu pjevanja imat ćemo ove termine. Papa ima ponoćku u 19:30 sati a mi ćemo započeti pola sata kasnije.

 

Na Božić u petak, 25. 12. 2020. Svete mise u našoj župi slavit ćemo po uobičajenom rasporedu.

 

Pitanje Božićnih ispovijedi je također važno. Morat ćemo izostaviti velike Božićne ispovijedi kao do sada, kada se okupljao veliki broj vjernika i kada je bilo više svećenika za podjeljivanje sakramenta pomirenja.

Radi toga smo organizirali svetu ispovijed na sljedeći način. Kroz tri dana ćemo ispovijedati nas nekoliko svećenika po dva sata prije svete mise radnim danom. Nastojte dolaziti kroz sva tri dana da se ne dogodi gužva zadnjeg dana ispovijedi.

 

Raspored svete ispovijedi u našoj župi:

 

Četvrtak 17. 12. od 16 – 18 sati

Petak, 18. 12. od 16 – 18 sati

Subota, 19. 12. od 9 – 11 sati

 

Budući su župe Kaštel Gomilica i Kaštel Kambelovac blizu i možda vam više odgovaraju termini, također se možete doći ispovijediti. Evo njihovog rasporeda:

 

Kaštel Kambelovac:

 

Ponedjeljak 14. 12. od 16 – 18 sati

Utorak, 15. 12. od 16 – 18 sati

Srijeda, 16. 12. od 16 – 18 sati

 

Kaštel Gomilica:

 

Ponedjeljak 21. 12. od 9 – 11 sati

Utorak, 22. 12. od 16 – 18 sati

Srijeda, 23. 12. od 16 – 18 sati

 

Što se tiče Božićnog pohoda naših starijih i bolesnih vjernika koji ne mogu doći u crkvu, a žele se ispovijediti, molimo da ih prijavite kako bi svećenik na vrijeme mogao doći.

Što se tiče Božićnog blagoslova obitelji, stanova i kuća, radi mjera predostrožnosti nećemo imati uobičajeni posjet vašim domovima. U razgovoru s našim nadbiskupom donijeli smo odluku da vjernici dođu u crkvu u određene dane i ponesu sa sobom vodu u bočicama. U crkvi ćemo imati zajedničko misno slavlje i blagoslov vode.  Na izlazu iz crkve svi će dobiti kalendar, naljepnicu i blagoslovnu molitvu koju bi trebali zajedno sa obitelji izmoliti na Božić te poškropiti ukućane i dom u kojem stanuju.

 

Raspored blagoslova po ulicama:

 

Četvrtak, 17. prosinca   pozvani su vjernici koji borave u ovim ulicama da dođu na misu u 18:00 sati:

Gorica, Zagorski put, Ledine, Donatova, Vrila, Čaval, Nova ulica, Kacetinie stinice, put Kave, Vitrenica, Smoljevci, Gospin put, Braski dolac, Sela, magistrala Ivana Pavla ll, Krtine.

Petak, 18. prosinca pozvani su vjernici koji borave u ovim ulicama da dođu na misu u 18:00 sati:

Dragočevo, put Bunarića, Potok Strabežnik, Vele Meje, Mašogradska, Strinja, put Krstolovače, Tamunić, Braska peca, dr. Antona Kovača, ulica N. K. Jadran, Čeline, Hr. proljeća, Vukovarskih heroja  =oko 375 obitelji

Ponedjeljak, 21. prosinca  pozvani su  vjernici koji borave u ovim ulicama da dođu na misu u 18:00 sati:

Putaljski put, Tome Jerčića, Suvača, Orišac, put Glavice,  Kanap, Ante Starčevića, put Potoka, put Trstenika, Kroz blata, Prilaz blatu.

Utorak, 22. prosinca  pozvani su vjernici koji borave u ovim ulicama neka dođu na misu u 18:00 sati:

stara cesta dr. Franje Tuđmana, Ratac, Zrinsko Frankopanska, Doljani, Put Kruga, Plemenščina, Rimski put.

Srijeda, 23. prosinca  pozvani su vjernici koji borave u ovim ulicama neka dođu na misu u 18:00 sati:

don Ante Rubignonija, Rajkova, Petrina, Tomislava Antunovića, Matice Hrvatske, Ante Alfirevića, Bernardina Sokola, Žrtava rata, Kneza Trpimira,   Braće Radić, Kralja Tomislava, Šetalište Gojača, Trg palih za domovinu, Gospojska štrada, Kaštilac, Podvorje, Jurčinovićeva, Dalmatova, Ribarska, Don I. Čuline, Gualdova, te neka dođu i svi ostali koji imaju novo ime ulice, a koje nisu na ovom popisu.

 

S vjeronaučnim susretima prvopričesnika i krizmanika, kao i vjeronaučnim susretima za ostalu školsku djecu, sa ministrantima, katoličkim skautima i ostalim župnim aktivnostima započet ćemo poslije zimskih praznika ako nam to prilike dopuste.

Na kraju, svima vama dragi vjernici želimo da ovi dani Došašća i Božića budu radosni i svečani u duhu Otajstva koje slavimo. Neka nas novorođeni Isus Krist oslobodi od svakoga zla a posebno neka od nas ukloni strah koji je zavladao svijetom. Ne dopustimo da nas obuzme malodušnost i sumnja da je Novorođeni Bog s nama i da nas On spašava od svakoga zla. Zato neka je njemu slava i hvala po sve vijeke vjekova. Amen.

Svima vam od srca želimo sretan i balgoslovljen Božić uz obilje Božjeg blagoslova u Novoj 2021. godini!

 

Hvaljen Isus i Marija!

 

Vaši svećenici,

don Ivan Delić i don Branimir Projić